Week vijf deze week was training ‘as usual.’ Week zes was een deload. Een deload is een periode van training waarbij je even de totale druk van training verlaagt. Ikzelf hanteer verschillende soorten deloads voor verschillende doelen.
Soms halveer ik alles wat ik doe, de reps en sets en soms het gewicht. Wel zorg ik dat ik alle trainingssessies in de week doe. Soms doe ik een weekje niks. Deze keer deed ik een zware ‘single’ (een set van een rep) op alle drie de power lifts.

Ik maak veel gebruik van autoregulering in mijn training. Rate of Perceived Exertion (RPE) is een manier om per set de intensiteit te bepalen. Maar het is ook belangrijk om per sessie te kijken hoeveel energie je erin gaat steken. Als je een duidelijk eindpunt hebt is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je dan pas je ware max wil testen. Alles wat je daarvoor doet is training.

In zo’n deload, waar ik een zware single doe, is het dus belangrijk dat ik de intensiteit goed bepaal. Het is namelijk wel de bedoeling om die week tot rust te komen. Naar mijn idee heb ik dat deze keer goed bepaald. Ik sta er zelf nog een beetje versteld van. Ik heb al mijn vorige PR’s verbroken, met nog veel ruimte voor meer.

Deze laatste tijd is de waarde van het ‘offseason’ steeds meer aan het inzinken. Afgelopen twee jaar heb ik redelijk doelloos getraind. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik consistent train met een focus op progressie in gewicht, reps of sets. Hiervan ben ik nu de vruchten aan het plukken. Geduld en doorzettingsvermogen worden beloond. Een super duidelijk voorbeeld hiervoor is hoe ik in week twee een 185 kilo squat faalde en vorige week 210 kilo met relatief gemak omhoog werkte.

Ik vind het soms lastig omdat ik mijzelf coach, maar vertrouwen in het plan en proces is zo belangrijk. Doe ik wel genoeg? Of teveel? Moet ik zwaarder trainen? Lichter?

Als mijn ervaring dan niet genoeg rust geeft, is hulp vragen geen slecht idee. Gelukkig heb ik een heleboel mensen om me heen die me kunnen helpen (bij-)sturen. Zeker wanneer gewichten zo zwaar worden en op gevoel afgaan lastiger wordt. Mede daarom film ik vaak mijn sets. Ik kan dan checken of mijn gevoel klopt bij hoe de lift eruit ziet. Vaak denk ik dat een herhaling super langzaam gaat, omdat de intensiteit zo hoog ligt, maar beweegt het in realiteit prima.

Komende tijd wordt leuk en spannend. Er zitten wat sessies aan te komen waar ik al een beetje nerveus van wordt. Ik begin het idee te krijgen dat ik mijn verwachtingen naar boven zou kunnen bijstellen. Er is een manier om erachter te komen wat ik werkelijk kan, dus dat gaan we zien op 9 december.