Fed up onder
de loep
By Jan Willem van der Klis

Too long, I am not going to read versie:

 • Fed Up hangt met leugens en verkeerde informatie aan elkaar.
 • Sporten en bewegen kan absoluut bijdragen aan afvallen en gezondheid.
 • Afvallen komt ALTIJD aan op een energietekort; suiker speelt hier geen speciale rol in.
 • Insuline is niet slecht en niet de oorzaak van overgewicht.
 • Er is op zich niks verkeerd met frisdrank. Daarnaast zijn light-producten niet slecht of ongezond.
 • Suiker is niet verslavend.
 • Suiker is niet giftig.

Waarom dit artikel

Afgelopen week heeft NPO3 de documentaire FED UP laten zien. Een docu over het enorme, vette, reusachtige obesitas probleem en de rol die de voedingsindustrie hierin zou spelen. Facebook stond helemaal bol van de mensen die hierover aan het praten en discussiëren waren. Goed natuurlijk, dat mensen zich meer bewust worden van voeding en gezondheid en leren over hoe een gezonde levenssti… Ho wacht even.. Is deze documentaire wel echt zo goed? Kloppen de dingen die erin gezegd worden? Ik ben daar nog niet zo zeker van.. Ofnee grapje, dat ben ik wel. Het korte antwoord is namelijk: ‘Neen, er klopt geen zak van’.

Als je het lange antwoord wil, vooral verder lezen. Maar, als jij ervan overtuigd bent dat deze docu de waarheid vertelt, stel jezelf eerst deze vraag voordat je verder leest: ‘’Hoeveel bewijs wil ik zien voordat ik overtuigd ben van het tegendeel?’ Ben jij te overtuigen? Zijn goed opgezette wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd onder duizenden en duizenden proefpersonen, voor jou genoeg bewijs? Of... is een slachtofferrol kunnen innemen en het geloven in een grotebozeoverheid en de duivelse suikerinsulinefee je zo dierbaar, dat het niet uitmaakt wat ik hier typ? Als dat het geval is, bespaar jezelf dan de moeite en lees niet verder.

Voordat we beginnen, dit artikel is geenszins bedoeld om obese mensen aan te vallen of hen te vertellen dat afvallen makkelijk is en dat ze maar gewoon meer hun best moeten doen. Wat wél de bedoeling is van dit artikel, is de verkeerde informatie recht te zetten en jullie te leren hoe het echt zit. Wat je daarna met die kennis doet is geheel aan jezelf.

Rest mij nog te zeggen dat gezond eten absoluut belangrijk is! Wat dat betreft is het een hele goede zaak dat deze documentaire op televisie is gekomen en dat dit zo leeft onder de mensen. Maar alle incorrecte informatie en zelfs leugens in Fed Up gaan we hier helemaal met de grond gelijk maken met behulp van de wetenschap.

Fed Up lijkt nergens op

Ik zal me hier niet gaan bemoeien met het (in mijn ogen) gebrek aan degelijke opvoeding die ik voorbij zie komen in de docu; Ouders die klagen over dat kinderen maandag op school lunchen met pizzahut, dinsdag met burgerking, woensdag en donderdag met 2 andere random fa(s)tfoodsoorten, en vrijdag met McDonald’s, maar het zelf vertikken een boterham te smeren voor hun kinderen die ze op school kunnen eten. (En dan liever niet met pindakaas, jam en een glas cola erbij #healthy. Één van de tenenkrommende momentjes uit Fed Up).

Waar ik mij verder ook niet mee ga bemoeien is het wijzende vingertje van onze Amerikaanse vrienden richting de overheid in de docu; het is de schuld van de overheid, zij moeten meer ingrijpen, de voedingsindustrie verpest onze kinderen, als een ander land dit zou doen zouden we ze de oorlog verklaren!!?!!@~einz~! Maar ondertussen vinden er jaarlijks tientallen shootings plaats op scholen, honderden kinderen worden afgeknald, maar DONT TAKE OUR GUNS, FCK YOU GOVERNMENT. Iets met twee maten enzo.

Ook zal ik verder niet aanhalen dat er gigantisch veel foute ‘feiten’ in de film worden genoemd, waarvan de ergste is dat men zegt dat tegenwoordig meer mensen doodgaan aan de gevolgen van obesitas dan aan honger. Niet waar. Er sterven jaarlijks bijna 9 miljoen mensen van de honger; overgewicht EN obesitas zijn slecht voor zo’n 2,8 miljoen. (24) (25)

Professor Lustig krijgt een hoop screentime en lult er lustig op los. Doe jezelf een plezier en houd je oren en ogen dicht als hij in beeld komt, mocht je het jezelf aandoen Fed Up te gaan kijken.

De suikerconsumptie van Amerikanen zou de laatste jaren verdubbeld zijn. Niet waar.

De consumptie van 1 blikje frisdrank per dag zou de kans op obesitas met 22% toe laten nemen? Come on… serieus? En zo kunnen we doorgaan. Maar dat gaan we niet doen, we gaan inhoudelijk door de docu heen. Kaplaarzen aan, neusknijpers op, want het wordt waden door een gigantische berg bullshit.

Bewegen helpt WEL

In het begin hebben ze het over een verdubbeling van het aantal fitness abonnementen en tegelijkertijd een verdubbeling van het aantal mensen met obesitas; geen idee wat men hiermee wil suggereren, maar op mij kwam het bijna over (het kan niet zo zijn dat dit echt was wat ze bedoelden mag ik hopen) alsof ze hier causatie of in ieder geval correlatie zoeken; de gemiddelde kijker zal wellicht de conclusie kunnen trekken dat sporten dus helemaal niet goed is en totaal niet helpt bij afvallen en het verbeteren van gezondheid; helemaal omdat Fed Up benoemt dat wetenschappers pas de laatste tientallen jaren beweren dat sporten gezond is en het voor die tijd zelfs volgens artsen ongezond was.

Onzin natuurlijk. Een stijging van het aantal fitness abonnementen kan veroorzaakt worden door meer obesitas; niet andersom. Zelfde soort verhaal als dat van light-product consumptie; De laatste jaren zien we een stijging van het aantal mensen met overgewicht; ook zien we een stijging in consumptie van light producten. Conclusie: het eten en drinken van light maakt ons dik. Toch? Toch…? Of zouden we misschien dikker worden door een andere factor.. En om proberen af te vallen meer light producten gaan consumeren? Welke van de twee klinkt logischer?

(Eventjes tussen neus en lippen door, de consumptie van toegevoegde suiker is de laatste tien jaar juist GEDAALD, zo blijkt uit een onderzoek onder meer dan 40,000 mensen. (20) We worden dus gewoon voorgelogen door Fed Up omdat ze kosten wat kost ons hun mening als feiten willen overbrengen. Daarnaast zijn er 17 landen met een hoger obesitaspercentage dan Amerika, maar in geen van die landen ligt de suikerconsumptie hoger (21). Daar gaat je causatie, Fed Up. )

Daarna gaan ze over op babies met overgewicht; Het overgewichtprobleem zou niet onze schuld zijn en niet te verhelpen zijn met minder eten en meer sporten, want ‘’moeten babies dan ook meer gaan sporten?’’ Nee, natuurlijk niet knuppel. Maar het gewicht en eetgedrag van aanstaande moeder heeft wel degelijk effect op het gewicht van de baby en zijn of haar risico op obesitas in later-life (1) (2) Het is dus logisch te verklaren dat er kleine kinderen met overgewicht zijn en dit is absoluut geen reden om te zeggen dat gebrek aan sporten / bewegen niet de oorzaak kan zijn van overgewicht.

Energiebalans telt WEL - overgewicht komt NIET door suiker

Hierna gaat het over frisdrank. De vergelijking tussen lets say 100 calorieën uit frisdrank en 100 calorieën uit amandelen wordt gemaakt; De 100 kcal uit frisdrank worden snel opgenomen, wat onherroepelijk leidt tot meer vetmassa doordat de insulinespiegel snel piekt, terwijl de 100 kcal uit amandelen langzaam worden opgenomen en niet zullen zorgen voor meer vetmassa, aldus Fed Up. Hiermee wil Fed Up dus beweren dat de energiebalans niet opgaat; volgens Fed up is een energietekort niet genoeg om af te vallen, maar is het minstens net zo belangrijk WAT we eten.

Onzin. Het energiebalans verhaal telt wel; je kan afvallen op een dieet van snickers, eiwitpoeder, frituur en bier. Je kan ook aankomen op een dieet van tofu, granaatappelpitjes, walnoten en een superdeluxesuperfoodshake met chiazaadjes, verse spinazie, rauwmelkse kaas, quinoa, avocado en citroensapvoordevetverbranding. Afvallen komt aan op een calorietekort. Onderzoeken die zeggen bewijs te hebben dat sommige macronutrienten meer dikmakend zijn dan anderen, zijn slecht opgezet (17). Oh, je gelooft me niet? Kijk voor de grap eens de documentaire ‘’Fat Head’’. Drie maanden lang at Tom Naughton alleen bij McDonald’s, maar hij zorgde ervoor dat hij in een calorietekort zat. Resultaat? Zn vetpercentage daalde enorm, zijn gezondheid werd beter en zelfs zijn LDL (‘slechte’ cholesterol) waardes werden beter. (3) Een andere man, John Cisna, verloor een ruime 20 kilo in 6 maanden terwijl hij alleen maar uit eten ging (23). Zijn geheim? Calorieën tellen.

Leuke sidenote om alvast het verslavende gedeelte compleet met de grond gelijk te maken: Na dit experiment had Tom Naughton totaal geen moeite om te stoppen met alleen McDonald’s te eten.

Maargoed, dat is maar 1 persoon. Laten we vooral verder gaan met sterk onderbouwde informatie. Waar waren we?… Oja. Frisdrank is slecht vanwege de snelle suikers die erin zitten en koolhydraten die langzaam worden opgenomen zijn niet slecht, vertelt Fed Up ons. Lekker niet waar dus. Er zijn studies gedaan naar het effect van glycemische index (GI) op lichaamssamenstelling; hoge GI producten (frisdrank, suiker, donuts, wit brood…) worden doorgaans bestempeld als ongezond, terwijl lage GI producten (noten, fruit, groentes,..) gezond zijn. Dus, hoge GI producten zullen zorgen dat je vetter wordt. Toch? Neennnn. Het effect van de glycemische index (en dus de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen) is niet relevant voor lichaamsgewicht. Met andere woorden, of je nu suiker eet of volkoren rijst dat zwart ziet van de vezels boeit geen zak. Als je calorieën maar telt. (4) (5) (27) Er is zelfs een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er geen verschil in afval-resultaten zat tussen een groep met een consumptie van maar 4% aan suiker van de totale energie inname tegenover DRIE EN VEERTIG %. (28) Met andere woorden, vrijwel suikervrij eten heeft exact hetzelfde effect op vetverlies als de helft van je totale inname uit suiker halen. Als dat geen bewijs is dan is niks bewijs. Wil ik hiermee zeggen dat je net zo goed donuts in cola en vervolgens in je mond kunt proppen in plaats van 2 stuks fruit en een flink bord groente kunt eten? Nee, natuurlijk niet. Ik zeg alleen dat ‘’snelle’’ en ‘’langzame’’ koolhydraten niets verschillen als we het hebben over aankomen in vet.

Insuline is NIET slecht

Over het insulineverhaal kan ik verder ook kort zijn. Veel mensen beweren (inclusief de makers van Fed Up) dat insuline een dikmaker is en insulinepieken vermeden dienen te worden als je wil afvallen. Insuline is niet verkeerd, maar vet belangrijk. Je hoort niemand zeggen dat eiwitten ongezond zijn, maar eiwitten zullen ook zorgen voor een hogere insulinespiegel, soms zelfs nog erger dan suiker. (12) (13).

Verder haalt de docu aan dat we na het eten van een suikerrijke maaltijd slaperig worden en dat suiker dus het normaal functioneren van mensen beinvloedt; Weer onzin, jongejonge Fed Up, wil je eens ophouden met liegen? Als je moe bent na een maaltijd slaap je te weinig of is de kwaliteit van je slaap om moe van te worden. Insuline en glucose verklaren MOGELIJK slechts 3% (19) van de slaperigheid in OBESE mensen; in mensen die niet obees zijn zal dit nog minder zijn, omdat hun insulinegevoeligheid waarschijnlijk een stuk beter is. Een meer logische verklaring in mijn ogen is dat men vaak even rustig aan doet tijdens het eten en dat het parasympatische zenuwstelsel meer wordt gestimuleerd; slaapgebrek zal hierdoor naar boven komen.

(Light) frisdrank ook NIET

Hierna gaat Fed Up nog verder met het aanvallen van die arme weerloze cola en andere frisdranken; Frisdrank zou bijdragen aan overgewicht en obesitas, onder andere omdat het bomvol zit met fructose, aldus de docu. En fructose is puur vergif, aldus de docu.

Bullshit, aldus de echte wetenschap. Niks mis met fructose; fructose (en daarmee dus ook frisdrank) is niet de oorzaak van obesitas (18), of in ieder geval niet een extra risicofactor. Natuurlijk kan je dik worden van frisdrank, maar je kan ook dik worden van een vetarme broccolitaart met bloemkoolkorst en 10+ kaas. Zou de link die in Fed Up gelegd wordt tussen frisdrank en overgewicht heeeelll misschien komen door de calorieën, en niet perse door frisdrank? Wie zal het zeggen. (het antwoord op die vraag is ‘ja het komt door de calorieën’).

Wat dat betreft is light frisdrank een perfecte keuze. Ohhhohhh zegjenudataspartaamnietgevaarlijk is?? Ja, dat zeg ik. Die hoofdpijn van aspartaam komt waarschijnlijk gewoon omdat hypochonders wel vaker last hebben van dingen die er niet zijn (6); aspartaam is belachelijk veel en goed onderzocht en er zijn geen onduidelijkheden over de veiligheid ervan. (7) (Mocht je anders willen beweren dan graag alleen met bronnen en niet met de bron Tiny de kapper van de hoek.)

Aspartaam is niet kankerverwekkend (8), aspartaam is niet slecht voor de hersenen of zenuwen (9) en zelfs in dosissen veel hoger dan normale mensen binnen krijgen is aspartaam niet schadelijk (10). (Mocht je anders willen beweren? Prima. Wel graag met de bronnen en niet met ‘die man die in de plaatselijke videotheek werkt’.) De zoete smaak van aspartaam zorgt er niet voor dat je daarna meer gaat eten (14) , en aspartaam zorgt er niet voor dat insulinelevels stijgen. (15) (9)

Meer woorden wil ik hier niet aan vuil maken. Als je nu nog gelooft (gelooft inderdaad, want het gaat nu zo ongeveer religie, of zelfs een anti-aspartaamsekte waar je deel van uitmaakt) dan is er niets wat ervoor gaat zorgen dat je de zoete waarheid rond dit onderwerp onder ogen komt.

Of zullen we ook maar meteen verkondigen dat water slecht is aangezien er mensen zijn overleden aan een watervergiftiging?

Suiker is NIET verslavend

Verslavend effect van eten is het volgende onderwerp. Fed up beweert dat onze arme Amerikaanse tienervrienden er niks aan kunnen doen dat ze teveel eten. Het is de schuld van de voedselindustrie die overal suiker in stopt. Suiker is verslavend, zelfs erger dan coke, aldus Fed Up. Ga ons nu niet vertellen dat dit ook niet het geval is JW! Straks ga je nog beweren dat mensen overgewicht zelf kunnen beïnvloeden en geen vingers meer kunnen wijzen naar de voedselindustrie! Sorry, maar dat ga ik inderdaad doen. Om mezelf eventjes aan te halen, Tom Naughton uit ‘’Fat Head’’ had totaal geen moeite om te stoppen met alleen McDonald’s eten na zijn experiment. Verder doet Fed Up alsof die honger na een poos niet eten alleen voorkomen bij mensen die veel fastfood en ‘verborgen’ suiker eten. *buzzergeluid*; Bodybuilders in voorbereiding voor een wedstrijd (het extreem tegenovergestelde van de obese mensen uit Fed up) eten gezonder dan 99% van iedereen die dit leest, inclusief mezelf; Toch zullen ook zij honger ervaren, ook al eten ze geen fastfood en suiker; en ook zij zullen zich op een gegeven moment niet meer kunnen inhouden en gaan bingen door de honger. Die honger is hormonaal aangestuurd (11). Staat los van fastfood / suiker of niet. Oh jee het woord hormonaal, tijd om dus toch te beweren dat we dikker worden door de hormonen. Pakken jullie je vettangetje er even bij van honderden euro’s om plaatselijk vet te verliezen? Dan hebben we nog die wetenschappelijke en serieuze plaatjes van die hersenscans waarop we zien dat de hersenen na het eten van suiker hetzelfde reageren als wanneer iemand coke snuift. WOW SUIKER IS DUS EVEN SLECHT ALS DRUGS. Dat kan toch weinig goeds betekenen?! Als dat de conclusie is die je hier trekt, dan zou ik als ik jou was ook maar stoppen met mooie muziek luisteren, goede cijfers halen op je studie, met je puppie spelen, seks hebben, of alle glazen in de keukenkastjes op kleur en grootte sorteren; al die activiteiten zullen ook het beloningssysteem laten oplichten, precies wat cocaïne doet. DUSDATISALLEMAALSLECHT. Long story short, dat de hersenen oplichten na het eten van suiker betekent echt he-le-maal niks. Alleen dat suiker lekker is. Suiker is niet verslavend zoals ze ons in Fed Up willen doen geloven en volgens sommige onderzoeken helemaal niet. (26)

Suiker is NIET giftig

Daarna maakt Fed up ons lekker bang; suiker is dose dependant giftig zo klinkt het uit de mond van een wijze professor! Shitttt wat een tuig, Wat doen ze ons aan! Ze stoppen ons vol met gif!! Nou, newsflash.. Alles is giftig (16), afhankelijk van de dosis. Water ook, vitamines ook. Dit is dus pure bangmakerij. Negeren die onzin.

Op het einde van de docu zien we dat een paar gezinnen gezonder gaan eten, toegevoegde suikers schrappen. De laatste regel leest dat iemand helaas al zijn verloren gewicht weer had teruggevonden; de schuld van verborgen suiker natuurlijk! Er zijn volgens deze studie (22) een aantal factoren die bijdragen aan succesvol gewichtsverlies, het schrappen van suiker staat hier niet bij. Deze studie (29) vond totaal geen verschil in weight regain tussen groepen die of laag of hoog in suikerconsumptie zaten.

Dus we weten alsnog niks?

Okee, dus het is duidelijk dat de docu aan alle kanten trilt, drilt en rammelt. Maar het is toch goed dat mensen worden geattendeerd op een gezondere levensstijl? Waarom doe je dan zoveel moeite om deze hele docu onderuit te halen, als hij wel een positief effect had? Vertel het ons!

Nou, dat zal ik doen. De HELE scope van deze docu is dat suiker de groteboze veroorzaker is van alle problemen. Which it’s not. Ze gaan nog net niet zover dat suiker de oorzaak is van oorlog (hoewel daar serieus een suggestie naar wordt gemaakt). En DIE stelling kan gevaarlijk zijn omdat je ook zonder suiker obees en ongezond kunt zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om de waarheid op tafel te krijgen, gewoon naast de suikerpot.

Het gaat hier niet alleen om overgewicht, maar het gaat hier om hart- en vaatziektes, niet alles uit je leven kunnen halen, slecht slapen, altijd moe zijn, je schamen voor je lichaam, meer kans op sterven, miljarden en miljarden aan zorgkosten, honderden veel te dure neppe producten die beloven dat ze jouw problemen oplossen.. Laten we obesitas tackelen met een aanval die ECHT werkt. En niet met de bak vol schijt waar de naam ‘’Fed Up’’ op prijkt.

Aanbevelingen

Dank je wel; we dachten we zijn goed bezig en we hebben wat nieuws geleerd over gezondheid, blijkt het allemaal onzin te zijn. Dus we zijn helemaal terug bij af, we weten alleen dat Fed Up onzin is, maar dat gaat ons niet helpen met afvallen. Wat moeten we nu dan??

Ook daar is aan gedacht. Geloof het of niet, maar alles wat je nodig hebt om af te vallen is een energietekort. (Je mag en kan dus gewoon suiker eten, als het uitkomt met je dagelijkse energie inname). Meer bewegen, minder eten, of een combinatie ervan. De oorzaak van overgewicht is een calorie overschot. Dat is alles. Echt alles. Er bestaat geen enkele andere oorzaak. Enkele simpele tips die wij bij Undisputed™ gebruiken:

 • Regel nummer 1!
  • Als je meer inneemt dan je nodig hebt dan kom je aan!!
 • Bewustwording van eten
  • Hoeveel kcal bevat een produkt, de meeste mensen weten bijvoorbeeld niet dat een avocado enorm veel kcal bevat maar relatief laag is in volume.
 • Actiever zijn gedurende de dag
  • Bekijk eens hoeveel je stappen je maakt in een maand en verhoog deze dan eens met 3000 stappen per dag. Dit hou je een maand vol.
 • Wanneer overcompenseer je? In het weekend of juist dagelijks in de avonden? Kortom breng in kaart wanneer je meer wilt eten.
 • Hoeveel momenten per dag eet je omdat je het lekker vind en hoe vaak eet je per dag omdat je iets niet zo lekker vind maar wel gezond?
 • Verhoog de kwaliteit van je slaap om je wilskracht optimaal te houden.
 • Hoeveel leuke dingen doe je gedurende de week?

Mocht je meer willen weten dan mag je altijd langskomen in een van onze Life Centres. Wil je met mij in discussie dan mag dat ook maar wel met fatsoenlijke onderbouwing.

Bedankt voor je aandacht en ik hoop dat we weer een paar mensen slimmer hebben kunnen maken als het gaat om voeding.

Groetjes JW
Undisputed™ Knowledge Curator

We provide knowledge, tools and guidence to ensure you experience every aspect and moment of your life, fully. Through a personalised Life plan® Undisputed™ empowers you to achieve and maintain a perfect balance Body, Mind and Spirit.